INFORMACJE NA TEMAT TWARDOŚCI WODY.
- Szczegóły
- Opublikowano: 19 marzec 2013
Twardość wody jest jej naturalną właściwością, powodowana przez obecność w wodzie rozpuszczonych składników mineralnych - głównie węglanów , wodorowęglanów , chlorków, siarczanów i krzemianów wapnia oraz magnezu.
Literatura podaje dwa podstawowe rodzaje twardości wody:
- Twardość przemijającą (pochodzącą głównie od wodorotlenków, węglanów lub wodorowęglanów wapnia oraz magnezu, które podczas gotowania wytrącają się w postaci osadów węglanów) – odpowiedzialna za powstawanie kamienia.
- Twardość nieprzemijającą (spowodowaną obecnością siarczanów, które pozostają w wodzie po gotowaniu).
Według Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sparwie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Dopuszczalna wartość twardości ogólnej wody powinna mieścić się w granicach 30 - 500 mg CaCO3/l.
Twardość naszej mieleckiej wody utrzymuje się w przedziale 190-230 mg/CaCO3
Mielcka woda jest więc wodą o średniej twardości.
- stopień niemiecki (oDH) = 17,86 mg CaCO3/l,
- stopień francuski(oF) = 10 mg CaCO3/l,
- stopień angielski(oClarka) = 14,3 mg CaCO3/l.
- stopień niemiecki (oDH) = 17,86 mg CaCO3/l,
- stopień francuski(oF) = 10 mg CaCO3/l,
- stopień angielski(oClarka) = 14,3 mg CaCO3/l.
Poniżej podajemy wartości współczynników przeliczeniowych twardości wody dla poszczególnych jednostek.
Jednostki | mmol/l | mval/l | 0niem. | 0ang. | 0franc. | mg CaCO3/l |
mmol/l | 1 | 2 | 5,61 | 7,02 | 10 | 100 |
mval/l | 0,5 | 1 | 2,8 | 3,5 | 5 | 50 |
0niem. | 0,178 | 0,356 | 1 | 1,25 | 1,78 | 17,8 |
0ang. | 0,143 | 0,286 | 0,8 | 1 | 1,43 | 14,3 |
0franc. | 0,1 | 0,2 | 0,56 | 0,7 | 1 | 10 |
mg CaCO3/l | 0,01 | 0,02 | 0,056 | 0,07 | 0,7 | 1 |
Przykład przeliczenia:
Dla średniej twardości naszej wody wynoszącej około = 210 mg CaCO3/l wyliczymy:
- w stopniach niemieckich będzie równa 210 : 17,8 = 11,7 oDH
- w stopniach angielskich będzie równa 210 : 14,3 = 14,6 oClarka
- w stopniach francuskich będzie równa 210 : 10 = 21 oF
- w milimolach/l będzie równa 210 : 100 = 2,1
- w stopniach angielskich będzie równa 210 : 14,3 = 14,6 oClarka
- w stopniach francuskich będzie równa 210 : 10 = 21 oF
- w milimolach/l będzie równa 210 : 100 = 2,1
W użyciu są również opisowe określenia twardości wody przedstawione w poniższej tabeli:
Twardość ogólna |
||||
Rodzaj wody |
(mg CaCO3/l) |
(mmol/l) |
(mval/l) |
(stopnie niemieckie) |
Bardzo miękka |
0-85 |
0-0,89 | 0-1,78 | 0-5 |
Miękka |
85-170 |
0,89-1,78 | 1,78-3,57 | 5-10 |
Średnio Twarda |
170-340 |
1,78-3,57 | 3,57-7,13 | 10-20 |
Twarda |
340-510 |
3,57-5,35 | 7,13-10,7 | 20-30 |
Bardzo twarda |
>510 |
>5,35 | >10,7 | >30 |